Edificis intel·ligents - iEdificis
#iedificisterrassa Construïm entre tots i totes la Terrassa intel·ligent del futur
CAS D'ÚS 4 – RESILIÈNCIA URBANA “SITUATION ROOM”
Descripció
El concepte de resiliència urbana implica un canvi de paradigma en la gestió dels serveis i infraestructures d'un sistema urbà. Fins al moment, les ciutats han estat aplicant un enfocament vertical, és a dir, cada àmbit de gestió del sistema urbà es responsabilitza únicament del seu sector, sense fixar-se amb prou feines amb les interdependències amb altres àmbits de gestió. La resiliència proposa un enfocament de la gestió urbana transversal, és a dir, cada àmbit de gestió es responsabilitza del seu sector, però tenint en compte i buscant sinergies amb la resta de sectors del sistema. Dit d'una altra manera, treballar en equip davant de qualsevol situació que pugui sorgir a la ciutat i també en el dia a dia, buscant sinergies per millorar en eficiència. Aquest canvi de paradigma respon al concepte de ciutat com un sistema de sistemes, on tots els elements estan interconnectats i relacionats entre si.
Dins d'aquest model, els edificis esdevenen infraestructures clau, sent alhora un actiu crític al que protegir i un proveïdor d'informació cap a la ciutat.
El cas d'ús contempla el desplegament d'una plataforma de resiliència “Situation Room”, com un mòdul dins de la plataforma de ciutat, que centralitza les accions de resiliència, proveint una visió global amb informació crítica en temps real que permeti reaccionar davant esdeveniments crítics i emergències de manera àgil i informada.
A més de disposar d'aquesta visió global, obtinguda gràcies a la integració de dades de tots els sensors i sistemes de la ciutat, dins del cas d’ús es testejarán elements específics vinculats al rol dels edificis com a actor de resiliència:
• Resiliència energètica: Detecció d'incidències a les xarxes de provisió energètica (electricitat i gas) en temps real per facilitar la presa de decisions informada. Estudi d'interrelació de serveis per establir protocols d'actuació.
• Gestió dels centres d'acolliment de Protecció Civil: els centres habilitats temporalment durant el transcurs d'una situació d'emergència requereixen d'una gestió d'aforament per oferir un servei adequat i, al mateix temps, oferir informació de la situació de les persones que han estat acollides en ells, sent aquest últim aspecte especialment important per reduir la incertesa que la mateixa situació genera. Per a això, un aspecte que s'integrarà dins de la plataforma de resiliència és una eina que sigui capaç de recollir les entrades i sortides que es produeixen als centres d'acolliment de la ciutat.
• Prevenció d'inundacions en la riera de les Arenes: Es durà a terme un pilot d'anàlisi de visió per computador mitjançant càmeres en 3 edificis que estan situats al llarg del curs de la riera. D'aquesta manera cada edifici aportarà dades del seu Node IoT a la plataforma de ciutat, informació sobre el cabal de la riera. A partir d'aquesta informació, la plataforma de resiliència activarà alarmes i protocols a partir d'un llindar de seguretat en el cabal de la riera en els diferents punts.
• Sistema anticipat de detecció d'incendis per càmera tèrmica des d'un edifici situat prop de zona boscosa. Les càmeres detecten de manera automàtica anomalies que puguin indicar un incendi i el sistema genera una alarma cap a la plataforma de l'edifici i de la ciutat. Amb aquesta solució es pretén afegir un sistema de prevenció d'incendis en un punt estratègic de la ciutat , a les portes del Parc natural de Sant Llorenç de Munt i l’Óbac, permetent així una ràpida actuació dels equips d'emergència en cas necessari.
• Detecció primerenca de risc sísmic: detectar els moviments sísmics dels edificis de més de 5 plantes anteriors a la norma de construcció sisme resistent, a través de la instal·lació de sensors en edificis amb tal d'activar l'alarma als veïns/usuaris per realitzar una ràpida evacuació de l'edifici, en cas necessari. El sistema també generaria una alerta a nivell de ciutat, per realitzar l'evacuació preventiva de tots els edificis.
Actuacions
• Actuació 1: Monitoreo dels consums energètics globals dels edificis i plataforma de gestió energètica
• Actuació 4: Plataforma de resiliència “Situation Room”
• Actuació 5: Càmeres monitoreo cabal rigués
• Actuació 6: Càmera detecció d'incendis
• Actuació 7: Sensors sísmics
Edificis
• Per a l'actuació de resiliència energètica participen tots els edificis participants en el projecte
• Per a la gestió dels centres d'acolliment de Protecció Civil participen els edificis corresponents.
• Pel monitoratge del cabal de la riera participen 3 edificis situats al llarg de la riera.
• Per al sistema de detecció d'incendis: se situarà al Parc Audiovisual de Terrassa
• Per al sistema de detecció de risc sísmic s'han seleccionat 6 edificis distribuïts per la ciutat.
Objectius / impacte esperat
• Incrementar la resiliència de la ciutat i la seva capacitat de resposta en situacions d'emergència millorant la seguretat i qualitat de vida dels ciutadans
• Detecció primerenca de riscos d'inundació
• Ràpida detecció i generació d'alarma front un incendi
• Evacuació ràpida dels edificis en cas de risc sísmic
• Ràpida actuació dels equips d'emergència
• Mitigar danys humans en situacions d'emergència
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
0 comentaris
Carregant els comentaris ...
Carregant els comentaris ...