Terrassa preparada i resilient
#TerrassaResilient Detecció d'amenaces a la ciutat
Quant a aquest procés
L’Ajuntament de Terrassa posa en marxa aquest procés participatiu que vol ser la base per sustentar un Pla Director sobre resiliència urbana a la ciutat.
Quins són els objectius del procés?
- Identificar les prioritats per la protecció del benestar, la qualitat de vida i la seguretat de la ciutadania de Terrassa.
- Dissenyar un sistema de seguiment de la resiliència, per reduir, entre d'altres, els costos de qualsevol mena derivats dels impactes.
- Identificar diferents mesures i actuacions relacionades amb inversions i/o models de gestió.
Què és la Resiliència?
La Resiliència es defineix com la capacitat dels individus, comunitats i sistemes per sobreviure, adaptar-se i créixer davant de l’estrès i les crisis i inclús transformant-se quan les condicions ho requereixen.
Més concretament, centrats en l’aplicació del concepte resiliència en entorns urbans es pot definir la Resiliència Urbana com la capacitat d’una ciutat per:
- Prevenir les amenaces.
- Resistir els impactes.
- Respondre a les situacions de crisis.
- Recuperar les funcionalitats del sistema urbà.
- Aprendre de l’experiència.
Una creixent preocupació relacionada amb els desastres naturals i els seus impactes sobre un número sempre major de persones exposades a ells, ha enfocat l’atenció internacional sobre el concepte de resiliència urbana.
No obstant això, en un món caracteritzat per un fenomen de massiva urbanització, les ciutats i les seves relacions amb el territori concentren la major exposició als riscos de la població mundial. Les ciutats són sistemes complexos, per això la ciutadania està exposada a vulnerabilitats de naturalesa diversa (climàtiques, ambientals, tecnològiques, socials, polítiques...)
Per què és important participar en aquest procés?
La resiliència aplicada a les ciutats contribueix a la millora del desenvolupament i la gestió i és la base per assegurar un futur territorial, social i econòmic estable.
Està comprovat que el desenvolupament d’una estratègia de resiliència urbana, millora la resposta de les ciutats davant de qualsevol esdeveniment disruptiu. No obstant això, cal prioritzar i en aquesta priorització tots i totes tenim molt a dir.
A partir de les respostes al qüestionari d'aquest procés es contribueix a identificar i detectar les diferents problemàtiques que poden incidir en desenvolupament de l'ecosistema urbà, per això és fonamental que administracions, centres educatius, organitzacions socials, empreses i ciutadania en general, pugui participar.
Qui pot participar en aquest procés?
Qualsevol persona o entitat que ho desitgi.
Com es pot participar?
Tots i totes podem participar omplint el qüestionari que s'ha preparat per conèixer l'opinió de la ciutadania en relació a quina és la nostra situació de partida, sobre què és important que siguem més resilients i com podem abordar el repte amb la col·laboració de tothom.
A partir de les trobades realitzades, les enquestes ja realitzades als professionals que gestionen els serveis públics i la col·laboració de tota la ciutadania que ompli l'enquesta d'aquest procés participatiu, es redactarà el Pla Estratègic de la resiliència urbana a Terrassa, que serà una eina imprescindible per assegurar la qualitat de vida i el benestar a la nostra ciutat.
Compartir: