PLIA 2022-2032
#PLIAtrs Pla Local d'Infància i Adolescència de Terrassa
Fases del procés
-
101/12/2020 - 30/11/2021
Informació
El Pla Local d'Infància i Adolescència del Terrassa parteix de l'anàlisi la situació dels infants i adolescents del municipi i de les famílies amb fills/es fins els 16 anys. Per fer-ho, s'han realitzat enquestes, tallers participatius i una recollida de propostes de sobre Terrassa adreçada als infants i adolescents.
L'objectiu final d'aquest procés ha estat redactar un pla estratègic a deu anys vista, 2022-2032, que permeti definir les actuacions que es faran en l'àmbit de la infància i l'adolescència.
A nivell legal, aquest procés s'emmarca en la Llei 14/2010 dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència i el Pacte per a la Infància (2013), desplegat per la Generalitat de Catalunya al Pla d’atenció integral a la infància i l’adolescència 2015 – 2018. Aquest marc normatiu i de política pública preveu que els ajuntaments desenvolupin els seus propis Plans Locals d’Infància i Adolescència i creïn les Taules Locals d’Infància i Adolescència.
-
215/03/2021 - 29/04/2021
Enquestes
Per fer el Pla Local d'Infància i Adolescència de Terrassa, el PLIA, és molt important tenir en compte com són i què necessiten els infants, els adolescents, les seves famílies, els i les professionals i les entitats que treballen per i amb la infància i l'adolescència.
L'enquesta s'ha adreçat als següents col·lectius: tècnics o personal de l'ajuntament que treballa per i amb la infància i adolescència, una mostra representativa d'infants i adolescents, famílies i CMIAT.
El personal municipal ha estat convidat a respondre una enquesta a través de la priorització de temes claus a tenir en compte dins les polítiques i actuacions locals en infància i adolescència.
També una representació dels infants i adolescents han respost una enquesta que s'ha fet arribar als centres educatius als cursos de 4t i 6è de primària i els cursos de 2n i 4t d'ESO.
I al llarg de tot aquest procés participatiu i a través de la plataforma Participa a Terrassa, les famílies amb fills/es d'entre 0 i 16 anys, han estat convidades a participar tot realitzant una enquesta per tal de conèixer la seva opinió i necessitats.
El CMIAT, Consell Municipal de la Infància i l'Adolescència de Terrassa, com a òrgan participatiu, ha participat tot responent una enquesta per saber la seva opinió i necessitats que se'ls va fer arribar a través de les trobades mensuals.
D’aquesta manera, es vol generar un espai on tothom pugui tenir veu i a través del Participa Terrassa es vagin exposant els resultats de les enquestes en la diagnosi.
-
324/05/2021 - 30/06/2021
Tallers i Recollida de propostes
TALLERS
- Durant aquesta fase de la diagnosi s'ha treballat mitjançant tallers participatius on-line adreçats als professionals municipals, col·lectius, agents i a entitats que treballen amb i per la infància i l'adolescència. Amb una participació total de 54 participants.
La recollida de propostes es realitzarà mitjançant aquests tallers participatius, una totalitat de 4 tallers, agrupats amb els següents eixos/temes del PLIA:
TALLER 1: EIX "Informació, participació i famílies" + EIX "Espai públic, seguretat i civisme" (24 de maig de 2021)
TALLER 2: EIX "Protecció, vulnerabilitat i salut" (26 de maig de 2021)
TALLER 3: EIX "Educació 360" (1 de juny de 2021)
TALLER 4: els 4 EIXOS: "Monogràfic Petita Infància" (3 de juny de 2021)
Aquests tallers, son de places limitades i amb assistència ja regulada i confirmada prèviament.
Entorn als resultats obtinguts a través d'aquests tallers, la diagnosi ha de servir per tal d'elaborar una proposta d'eixos estratègics i línies d'actuació, que es concretaran en fitxes d'acció identificant per a cada acció els seus objectius, calendari i persones responsables, així com la seva relació amb els Drets de l' Infant i els ODS.
RECOLLIDA DE PROPOSTES
- A través dels centres educatius i el propi CMIAT, s'ha fet arribar uns kits de participació, a una mostra representativa d'infants i adolescents. La recollida de propostes s'ha fet a través d'un formulari relacionat amb les 4 línies estratègiques del PLIA i els drets dels infants. Amb una totalitat de 74 propostes rebudes.
-
401/09/2021 - 31/03/2022
Deliberació, Aprovació i Retorn
Acabada la fase de diagnosi s'aniran publicant tots els documents que s'elaborin (resultats de les enquestes, informes dels tallers, resum de les propostes recollides) a l'espai Participa Terrassa, per que estiguin a l'abast de tota la ciutadania.
Un cop aprovat el Pla, durant el Ple del mes de març de 2022, es presentaran els resultats de tot procés, es donarà a conèixer el Pla i es visibilitzaran els compromisos municipals envers la infància i l'adolescència i famílies.